Acasă Externe Cea mai bogată femeie din Asia a fost condamnată la moarte

Cea mai bogată femeie din Asia a fost condamnată la moarte

138
0

 

Unul dintre cele mai înfiorătoare capitole din istoria judiciară a Vietnamului s-a desfășurat recent, când Truong My Lan, una dintre cele mai bogate femei din Asia, a fost condamnată la moarte pentru implicarea sa într-o fraudă bancară de proporții. Potrivit rapoartelor, aceasta avea peste 4 miliarde de dolari ascunși în subsolul propriului său cămin.

Procesul, care a implicat 2.700 de martori, 10 procurori de stat și aproximativ 200 de avocați, a fost descris ca fiind cel mai spectaculos din istoria judiciară a Vietnamului. Truong My Lan a fost acuzată că a obținut împrumuturi de 44 de miliarde de dolari de la Saigon Commercial Bank, din care 27 de miliarde sunt considerate irecuperabile.

Această poveste tulburătoare scoate la iveală un aspect îngrijorător al corupției endemice care afectează sistemul financiar din Vietnam. Lan, provenind dintr-o familie sino-vietnameză modestă, și-a început cariera ca vânzătoare în piață, iar ulterior a devenit un dezvoltator imobiliar de succes.

Cu toate acestea, succesele ei în afaceri sunt umbrite acum de acuzațiile de fraudă bancară și corupție masivă. Controlând peste 90% din acțiunile Saigon Commercial Bank prin intermediul unei rețele complexe de companii și intermediari, Lan ar fi orchestrat o schemă vastă de fraudă, în care managerii băncii erau puși să aprobe împrumuturi masive pentru afacerile sale personale.

Într-o perioadă de trei ani, Lan a dispus retragerea a peste 4 miliarde de dolari în bani cash de la bancă și depozitarea acestora în subsolul casei sale. Această sumă astronomică ar fi cântărit cel puțin două tone, conform estimărilor.

Decizia tribunalului din Ho Chi Minh City de a o condamna pe Lan la moarte marchează un moment de cotitură în campania anti-corupție, cunoscută sub numele de “Cuptorul arzător”, condusă de Secretarul-General al Partidului Comunist, Nguyen Phu Trong. Această campanie a determinat demisiile a doi președinți și a doi vicepremieri, precum și trimiterea în închisoare a sute de oficiali corupți.

Cu toate acestea, povestea lui Truong My Lan aruncă o lumină asupra complexității și a provocărilor pe care corupția le prezintă pentru dezvoltarea economică a Vietnamului. Într-o țară unde corupția a fost mult timp “uleiul” care a ținut în funcțiune mașinăria economică, lupta împotriva acesteia poate avea consecințe neașteptate și poate afecta negativ climatul investițional și activitatea economică în ansamblu.

Articolul precedentAlexandru Beleiu Se Întoarce pe Pistă în Campionatul Național de Viteză
Articolul următorFood Truck Festival aduce peste 25 de van-uri cu preparate internaționale, în acest weekend, la Iulius Town Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.