Acasă Evenimente Timișul intră în Hora Reciclării cu RetuRo!

Timișul intră în Hora Reciclării cu RetuRo!

242
0

 

Miercuri, 7 februarie, de la ora 13.00, la Hotel Tresor Le Palais din Timișoara, a avut loc un eveniment de informare privind implicațiile Sistemului Garanție-Returnare pentru comunitățile locale.
Cu această ocazie, RetuRO, administratorul Sistemului Garanție-Returnare, a stabilit principiile unui dialog cu autoritățile locale și operatorii economici interesați de implementarea acestui sistem de returnare. Au luat cuvântul Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și turismului, Ștefan Radu Oprea, Teodor Dulceață, secretar general adjunct al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mihaela Frăsineanu, Consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului, alături de reprezentanții RetuRO SGR și primari de municipiu, orașe și comune din județele Timiș, Caraș-Severin, Arad și Hunedoara.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Municipiilor din România, Asociația Orașelor din România și Asociația Comunelor din România.
Sistemul Garantie-Returnare a fost lansat oficial în România în 30 noiembrie 2023, marcând un moment istoric în țara noastră, fiind un mare pas spre un viitor mai verde și mai sustenabil.
Astfel, românii care vor cumpăra produse ambalate în recipiente reciclabile din plastic, sticlă sau metal, de 0,1 l și 3 litri – în care au fost apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin sau băuturi spirtoase, pe ale căror ambalaje este marcat simbolul Ambalaj cu garanție –, vor plăti în plus 50 de bani per produs. Cumpărătorii care vor returna ambalajele goale într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți vor primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă produsul nu a fost cumpărat din magazinul respectiv.
Pentru a fi returnate, ambalajele trebuie să fie intacte, nedegradate și nedeformate, pentru a putea fi scanate la automatele de colectare.
Un alt lucru important este faptul că RetuRO funcționează pe baza principiului not-for-profit, ceea ce înseamnă că profitul realizat în urma colectării de ambalaje va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea Sistemului Garanție-Returnar

Articolul precedentEroul și Medicul Virgil Musta a fost achitat
Articolul următorLucrări în desfășurare la intersecția străzilor Câmpului și Holdelor din Ghiroda

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.