Acasă Economic Colectarea gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 0 Ghizela –...

Colectarea gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 0 Ghizela – o campanie trimestrială organizată de RETIM și ADID Timiș

93
0

RETIM Ecologic Service SA împreună cu ADID Timiș organizează o nouă campanie trimestrială prin care sunt colectate periculoase din menajer.
Compania RETIM împreună cu ADID Timiș organizează în perioada 15 ianuarie – 27 februarie 2024 o campanie de colectare gratuită a deșeurilor periculoase din menajer în Zona 0 Ghizela a judeţului Timiş. Sunt cuprinse localitățile ), Brestovăț, Chevereșu Mare (și în Dragșina și Vucova), Coșteiu, Criciova (și în Jdioara și Cireșu), Darova, Găvojdia, Ghizela, Nădrag, Nițchidorf, Racovița (și în Ficătar și Drăgoiești), Sacoșu Turcesc (și în Uliuc), Secaș, Știuca, Topolovățu Mare (Topolovățu Mic și
periculoase?
Cetățenii din localitățile menționate mai sus pot depune prin aport voluntar și gratuit deșeurile periculoase din menajer.

 

 

 

CE se poate preda în cadrul acestei campanii:
* ambalaje care conţin reziduuri de substanţe periculoase sau sunt contaminate cu substanţe periculoase;
* ambalaje metalice care conţin o matrică poroasă solidă formată din materiale periculoase (ex. azbest) inclusiv containerele goale pentru stocarea sub presiune, absorbanţi, materiale filtrante (inclusiv filtre de ulei nespecificate în altă parte);
* materiale de lustruire şi îmbrăcăminte de protecţie contaminate cu substanţe periculoase;
* vopsele, cerneluri, adezivi şi răşini cu conţinut de substanţe periculoase;
* baterii şi acumulatori cu plumb, mercur, Ni-Cd, alcaline;
* baterii şi acumulatori nesortate, altele decât cele menționate mai sus;
* solvenţi, acizi, alcalii;
* uleiuri şi grăsimi, altele decât cele comestibile;
* detergenţi cu conţinut de substanţe periculoase;
* butelii de gaz sub presiune (inclusiv haloni), cu conţinut de substanţe periculoase;
* deşeuri din lemn cu conţinut de substanţe periculoase;
* pesticide;
* deşeuri de vopsele şi lacuri cu conţinut de solvenţi organici sau alte substanţe periculoase.
CE NU se poate preda în cadrul acestei campanii:
* voluminoase;
* NU se colectează deșeurile de echipamente electrice, electronice și electrocasnice (televizoare, mașini de spălat, frigidere, radio-uri, echipamente de iluminat, computer, etc.)
UNDE şi CÂND se pot preda deşeurile periculoase din menajer:

RETIM amintește populației că deșeurile periculoase din menajer fac parte din categoria deșeurilor cu regim special de colectare, iar gestionarea incorectă al acestora (abandonarea și/sau depozitarea amestecată cu alte categorii de deșeuri) pot cauza daune semnificative mediului și sănătății umane.

Obligație legală pentru colectarea separată a deșeurilor periculoase din menajer:
Conform Art. 28, alin.1 – OUG 92/2021 actualizată „Producătorii și deținătorii de deșeuri periculoase, […], au obligația să nu amestece diferitele categorii de deșeuri periculoase cu alte categorii de deșeuri periculoase sau cu alte deșeuri, substanțe ori materiale.”

Conform Art. 30, alin. 4 – OUG 92/2021 actualizată „Persoanele fizice au obligaţia să depună deşeurile periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deşeurilor municipale gestionate de operatorii economici prevăzuţi în Legea nr. 101/2006, republicată, cu modificările ulterioare, inclusiv în centrele prevăzute la art. 60 pct. A lit. h) şi i).”

Detalii despre efectuarea acestor campanii găsiți pe www.retim.rowww.adidtimis.ro/stiri.
De asemenea, operatorii serviciului de Call Center sunt disponibili la numărul +40 374 885 692, de luni până vineri, între orele 07:00 – 19:00.

Articolul precedentSondajul Anual al Calității Vieții în Timișoara: Contribuția Comunității pentru Orașul Nostru
Articolul următorAcțiune Antieva­ziune în Timișoara: Cercetat pentru Încălcarea Drepturilor de Marcă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.