Universitatea de Vest din Timișoara a găzduit luni, 18 decembrie, un eveniment captivant axat pe tematica “Blândețea ca virtute în secolul 21, dincolo de agresivitate și competiție.” Invitatul special, profesorul Cristian Mihuț de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, a oferit o perspectivă profundă și inovatoare asupra acestei virtuți, suscitând interesul studenților de la Facultatea de Filosofie.
Invitatul special al evenimentului a fost profesorul Cristian Mihuț, de la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, născut în Reșița, dar naturalizat în Statele Unite ale Americii, actualmente unul dintre cei mai inovatori cercetători în domeniul filosofiei mondiale. Evenimentul a stimulat gândirea critică a studenților, oferindu-le oportunitatea de a explora și înțelege mai profund conceptul de blândețe în contextul secolului 21 și de a dialoga cu unul dintre cei mai eminenți cercetători în acest domeniu.
Preocupat de psihologia morală, filosofia religiei și teologie, cercetătorul vizionar le-a vorbit studenților de la Filosofie despre cel mai recent studiu al său, o relatare inedită despre blândețe. Proiectul este împărțit în două părți. În prima parte, încearcă să articuleze o schemă de înțelegere a blândeței, parțial folosind resurse teologice, conceptuale și literare, iar în cea de a doua, se investighează valoarea blândeții, în parte, evidențiind unele dintre capacitățile morale și epistemice pe care le promovează.
În viziunea profesorului, blândețea pare a fi o sensibilitate binevoitoare față de vulnerabilitățile celorlalți. „Dacă blândețea ne ajută să vedem lumea axiologică cu ochi mai limpezi și ne motivează să acordăm atenție trăsăturilor lumii care necesită protejarea noastră, atunci se pare că blândețea este o virtute de bază, una dezirabilă pentru toți, chiar și pentru oamenii marginalizați și asupriți”, explică Cristian Mihuț.