Acasă Evenimente Renașterea simbolica a Notre-Dame: Cocoșul Aurit și Drumul către Restaurare

Renașterea simbolica a Notre-Dame: Cocoșul Aurit și Drumul către Restaurare

211
0

 

Într-un moment încărcat de simbolism și emoție, cocoșul a fost reinstalat cu demnitate în turla catedralei Notre-Dame din Paris, marcând un pas semnificativ în procesul de reconstrucție după devastatorul incendiu din 2019.

Noul cocoș aurit, creat de arhitectul-șef al monumentelor istorice franceze, Philippe Villeneuve, a fost binecuvântat de către arhiepiscopul Parisului, monseniorul Laurent Ulrich, înainte de a fi ridicat cu o macara la vârful celei mai înalte turnuri, înaltă de 96 de metri. Această piesă emblematică devine un simbol puternic al speranței și rezilienței Notre-Dame, amintind tuturor că după fiecare tragedie, există posibilitatea renașterii.

Arhitectul Philippe Villeneuve a descris noul cocoș cu “aripi de foc”, subliniind esența unei renasteri impresionante, comparând catedrala cu un phoenix care se ridică din propria cenușă. Această figură simbolică aduce cu sine nu doar o poveste a reconstrucției fizice, ci și a spiritului puternic și a comunității unite.

Cocoșul nu este doar o ornamentare estetică; el găzduiește relicve salvate din incendiu, însemnând un loc sacru pentru catolici. Un tub sigilat adăpostește numele a aproape 2.000 de persoane implicate în procesul de reconstrucție a catedralei, aducând un sentiment de unitate și comuniune între toți cei care au contribuit la această nobile cauză.

Într-o vizită la catedrala pe 8 decembrie, cu un an înainte de redeschidere, președintele Emmanuel Macron a subliniat importanța acestui moment și a anunțat că vechiul cocoș va fi expus într-un viitor “muzeu al operelor de la Notre-Dame de Paris”. Gestul acesta adaugă o dimensiune culturală și educativă, oferind vizitatorilor ocazia de a înțelege mai profund istoria și semnificația catedralei.

În finalul unei luni decisive pentru progresul șantierului Notre-Dame, cu crucea reașezată și cu cocoșul strălucitor în vârful turlei, se conturează un viitor promițător pentru această capodoperă gotică. Cu planuri de a se redeschide pe 8 decembrie 2024, Notre-Dame de Paris va întâmpina din nou milioane de vizitatori, reflectând nu doar restaurarea fizică, ci și spiritul continuu de admirație și venerație

Articolul precedentEroii nu mor niciodată!
Articolul următorMagia Sărbătorilor prinde viață în Comuna Șag: Concert de Colinde pe 22 Decembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.