Acasă Social Timișoara sărbătorește Aniversarea a 50 de Ani de la Forumul Studențesc

Timișoara sărbătorește Aniversarea a 50 de Ani de la Forumul Studențesc

357
0

 

În perioada 26-27 octombrie 2023, orașul Timișoara va găzdui o serie de evenimente speciale menite să celebreze un moment important din istoria presei studențești. Cu această ocazie, se marchează împlinirea a 50 de ani de la apariția revistei Forum Studențesc și 55 de ani de presă studențească în Timișoara.

Aceste manifestări sunt organizate cu sprijinul Universității de Vest din Timișoara și a Asociației Orizonturi Universitare, în parteneriat cu Universitatea Politehnica, Universitatea de Medicină și Farmacie și Universitatea de Științe ale Vieții din Timișoara. De asemenea, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Casa Studenților sunt alături în această inițiativă, cu sprijinul financiar al unor sponsori.

Seriile de evenimente se vor desfășura pe parcursul a două zile, începând cu joi, 26 octombrie. Prima parte a programului constă într-o întâlnire specială a studenților de la Facultatea de Științe Politice a Universității de Vest, care studiază Comunicare și Relații Publice, respectiv Jurnalistică, cu jurnaliști experimentați din presa studențească. Participanții vor avea ocazia să discute cu personalități precum Lia Lucia Epure (Petric), director al publicației Ziua de Vest, Constantin Mărăscu, Florian Mihalcea, Constantin Duma și Gheorghe Crișan.

În cursul după-amiezii aceleiași zile, începând cu orele 16:30, un panel de discuții se va axa pe starea actuală a presei românești. Această dezbatere va avea loc în Amfiteatrul Universității de Vest de pe strada Paris nr. 1 și va beneficia de prezența unor invitați de seamă, precum acad. Daniel Condurache, criticul literar Ion Bogdan Lefter din București și prof.univ.dr. Marcel Tolcea din Timișoara.

În aceeași zi, începând cu ora 18:30, Casa Studenților va găzdui prima ședință din noul an universitar a Cenaclului literar Pavel Dan. Acest cenaclu, la împlinirea a 65 de ani de la înființare, va lansa o nouă antologie de poezie, evidențiind tinerii poeți talentați. Evenimentul va beneficia de prezența criticilor literari Cornel Ungureanu și Ion Bogdan Lefter.

Ziua de vineri, 27 octombrie 2023, va debuta cu o întâlnire în sala Senatului a Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara, începând cu orele 11:00. Această întâlnire se va concentra pe membrii redacțiilor revistelor studențești care au activat în perioada 1968-1973 la nivelul institutelor de învățământ superior din oraș. Printre aceste publicații se numără “Scalpelu” (de la Universitatea de Medicină), prima revistă studențească locală din țară, “Micron” (de la Institutul Politehnic), “Forum” (de la Universitate) și “Agraria” (de la Institutul Agronomic).

După-amiaza aceleiași zile, începând cu orele 15:30, la Universitatea de Vest, în Aula Magna, se va desfășura reuniunea dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariția primului număr al revistei Forum Studențesc. Cu această ocazie, se va lansa o ediție specială a publicației Forum Studențesc, la care au contribuit de-a lungul celor 50 de ani numeroase personalități.

Punctul culminant al evenimentului va fi întâlnirea între generațiile de forumiști care au contribuit la editarea revistei, marcând importanța acestei publicații în contextul presei bănățene și naționale. Acest moment reprezintă o ocazie deosebită de a sublinia rolul Forum Studențesc în formarea viitoarelor personalități din domeniul presei, al cult

Articolul precedentPolițiștii, Eroi Ai Siguranței Școlare: Prezenți în Rândul Elevilor
Articolul următorZilele de Glorie ale UMFT: O Sărbătoare Academică de Excepție

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.