Acasă Social Ziua Mondială a Osteoporozei: “Pentru oase mai puternice” – Prevenirea și Conștientizarea...

Ziua Mondială a Osteoporozei: “Pentru oase mai puternice” – Prevenirea și Conștientizarea Importantei Sănătății Osoase

69
0

 

În fiecare an, pe 20 octombrie, este marcată Ziua Mondială a Osteoporozei, o ocazie importantă pentru a atrage atenția asupra bolilor osoase și pentru a promova prevenirea, diagnosticul și tratamentul osteoporozei. Sloganul din acest an, “Pentru oase mai puternice,” ne amintește de importanța eforturilor noastre în direcția unui viitor lipsit de fracturi osoase.

Statisticile arată că la nivel global, una din trei femei și unul din cinci bărbați cu vârsta de 50 de ani și peste vor suferi o fractură osteoporotică. Cu cifre alarmante de peste 8,9 milioane de fracturi cauzate de osteoporoză în fiecare an la nivel mondial, acest lucru înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde.

Osteoporoza este o afecțiune care duce la slăbirea și fragilitatea oaselor, astfel încât acestea devin susceptibile de fracturi chiar și în urma unor mișcări minore sau a unor căderi. Fracturile cauzate de osteoporoză, în special cele de șold, pot avea consecințe grave asupra sănătății și calității vieții. Aproximativ 55% dintre pacienții cu fracturi de șold au în antecedente o fractură vertebrală, și aceasta este asociată cu un risc crescut de 86% pentru orice altă fractură ulterioară.

Rezultatele tragice ale fracturilor osteoporotice sunt dureri severe, scădere în înălțime, deformări, imobilizare și reducerea funcției pulmonare. Aproximativ 60% dintre cei care au suferit o fractură de șold necesită încă asistență medicală după un an, iar 20% vor avea nevoie de îngrijiri medicale pe termen lung. De asemenea, rata de mortalitate în primul an după o fractură de șold poate ajunge la 20-24%.

Un aspect îngrijorător este acela că aproximativ 80% dintre cei care suferă fracturi osteoporotice nu sunt încă diagnosticați și tratați pentru osteoporoză, boala de bază care a dus la fractură. De aceea, în această Zi Mondială a Osteoporozei, este esențial să ne educăm și să conștientizăm importanța sănătății osoase și a prevenirii acestei boli.

Pentru oase mai puternice, recomandările sunt simple și la îndemâna tuturor. Practicarea exercițiilor fizice regulate, o alimentație echilibrată, cu suficient calciu și vitamina D, evitarea fumatului și consumului de alcool sunt pași importanți în menținerea sănătății osoase. În plus, consultarea cu medici specialiști și efectuarea testelor pentru măsurarea densității osoase pot ajuta la identificarea și gestionarea riscului de osteoporoză.

Ziua Mondială a Osteoporozei ne amintește de importanța prevenirii și tratării acestei afecțiuni și ne îndeamnă să luăm măsuri pentru a ne asigura oase mai puternice și o viață mai sănătoasă.

Articolul precedentParcuri eoliene în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, o decizie controversată
Articolul următorPoze cu Gheorghe Teofil, cel care a ținut în captiviatate cerbul care a ucis un bărbat de 55 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.