Acasă National Campanie de verificare a respectării regulilor privind zilierii în Timiș

Campanie de verificare a respectării regulilor privind zilierii în Timiș

86
0

 

În perioada 10-16 octombrie 2023, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Timiș a desfășurat o amplă campanie de verificare a modului în care beneficiarii respectă prevederile Legii nr. 52/2011 referitoare la activitățile cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, precum și la normele de aplicare a acesteia și la modul în care se înregistrează zilierii în registrul electronic de evidență a acestora.

Rezultatele acțiunii au arătat că nu mai puțin de 29 de zilieri nu au fost înregistrați corect în registrul electronic de evidență a zilierilor. În plus, au fost verificate 55 de societăți comerciale, dintre care 15 au fost sancționate: 11 au primit avertismente, iar 4 au fost amendate, cu o sumă totală de 24.000 de lei.

Cea mai mare parte a deficiențelor constatate în timpul controlului s-au referit la beneficiarii care nu au transmis în mod corect registrul electronic de evidență a zilierilor către Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș înaintea începerii activității zilierilor, la depășirea limitelor de 90 de zile de muncă a aceluiași zilier pentru același beneficiar pe durata unui an calendaristic și la nerespectarea remunerației orare minime conform legislației în vigoare.

Această campanie a avut drept obiective identificarea beneficiarilor care utilizează zilieri și aplicarea măsurilor legale în cazul nerespectării acestor prevederi. Prin această acțiune, ITM Timiș a urmărit să minimizeze consecințele negative sociale și economice generate de neconformitatea cu legea și să identifice beneficiarii care utilizează munca copiilor și a tinerilor fără respectarea prevederilor legale.

Potrivit Legii nr. 52/2011, zilierii sunt persoane fizice, cetățeni români sau străini, care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional pentru un beneficiar sau un împuternicit al acestuia în schimbul unei remunerații. Acestora li se permite să presteze activități în domenii variate, cum ar fi agricultura, silvicultura, vânătoarea, pescuitul, serviciile de alimentație publică, publicitatea, activități sportive, și multe altele.

Prin intermediul acestei campanii, ITM Timiș dorește să sensibilizeze atât beneficiarii cât și zilierii cu privire la importanța respectării regulilor privind această formă de muncă, contribuind astfel la îmbunătățirea condițiilor de muncă și a relațiilor de muncă în general. De asemenea, se încurajează utilizarea Registrului electronic de evidență a zilierilor pentru o administrare corespunzătoare a activităților desfășurate.

Articolul precedentCampania “Învăță să salvezi o viață” revine la Timișoara
Articolul următorParcuri eoliene în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, o decizie controversată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.