Acasă Evenimente Curtea Constituțională a României Admite Sesizarea de Neconstituționalitate pe Legea Cumulului Pensie...

Curtea Constituțională a României Admite Sesizarea de Neconstituționalitate pe Legea Cumulului Pensie – Salariu la Stat

58
0

 

 

Curtea Constituțională a României a luat o decizie importantă cu privire la legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Această hotărâre vine în urma sesizării formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție în luna iunie, după ce legea fusese deja adoptată de Parlament.

Marian Enache, președintele Curții Constituționale, a făcut anunțul în fața jurnaliștilor prezenți la sediul instituției. El a declarat: “Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecțiile de neconstituţionalitate formulate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și a constatat că dispoziţiile articolului 2 până la 11 din legea privind privind unele măsuri pentru continuarea activităţii de către persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative sunt neconstituţionale. Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii”.

Această hotărâre vine la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat legea, care își propunea să interzică cumulul pensiei cu salariul la stat. În urma acestei decizii, legea se întoarce acum în Parlament pentru a fi modificată în acord cu decizia Curții Constituționale.

În forma adoptată de Parlament, legea conținea mai multe excepții pentru diverse categorii profesionale, cum ar fi aleșii, profesorii, medicii, asistenții maternali sau persoanele angajate în autorități autonome. Cu toate acestea, Înalta Curte de Casație și Justiție a contestat-o pentru presupuse “vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”, argumentând că procedura de adoptare nu a fost respectată și că a fost afectată independența justiției și statul de drept.

Decizia Curții Constituționale marchează un punct important în dezbaterea privind cumulul pensiei cu salariul la stat, deschizând calea pentru o revizuire atentă a legii pentru a respecta drepturile fundamentale ale cetățenilor și principiile constituționale ale țării. Această evoluție rămâne un subiect de interes major pentru societatea românească și va continua să fie urmărită de aproape.

Articolul precedentColiziune pe Strada Popa Șapcă: O Victimă Transportată la Spital
Articolul următorVictorie Impresionantă la “Italian Kickboxing World Cup” pentru Clubul CS Denta*

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.