Acasă Evenimente NATO Constituie Comandament Regional pentru Operații Speciale în Marea Neagră: România și...

NATO Constituie Comandament Regional pentru Operații Speciale în Marea Neagră: România și Bulgaria Lideri în Inițiativa Semnificativă

136
0

 

 

În urma agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei în februarie 2022, mediul de securitate internațională s-a schimbat radical. Ca răspuns la această nouă realitate, NATO a finalizat elaborarea unor noi planuri care să susțină Conceptul său de descurajare și apărare în spațiul euroatlantic. Unul dintre aceste planuri cheie este Planul Regional pentru Sud-Est (RP-SE).

Acest plan are ca scop asigurarea capacității Alianței de a comanda, controla și coordona operațiunile Forțelor pentru Operații Speciale (FOS) în regiunea Mării Negre, o regiune sensibilă și cu un context de securitate dificil, dată de conflictul în curs. România și Bulgaria, aflate în proximitatea acestui conflict, au făcut propunerea inițială pentru constituirea unui Comandament Regional de Componentă de Operații Speciale (R-SOCC) într-un format bilateral.

Scopul principal al R-SOCC este de a asigura comanda, controlul și sincronizarea operațiunilor Forțelor pentru Operații Speciale în regiune, într-un context unde aceasta era anterior deficitară. Acest comandament bilateral are în vedere nu doar misiunile specifice, ci și posibilitatea de a oferi instruire forțelor de operații speciale din țările partenere.

România va juca un rol crucial în această inițiativă, asumându-și funcția de națiune lider în faza inițială a implementării. Ulterior, Bulgaria va prelua alternativ acest rol, contând pe îndeplinirea standardelor NATO. Totuși, inițiativa rămâne deschisă și pentru alte națiuni aliate care doresc să se implice, cu personal de stat major și structuri de angajare.

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale va fi responsabil din partea României pentru constituirea, operaționalizarea și menținerea capacității operaționale a R-SOCC. Acest comandament va avea o locație inițială la Târgu Mureș, dar va putea funcționa în diverse locuri conform planurilor în situații de exerciții sau criză.

Acest proiect bilateral contribuie semnificativ la creșterea nivelului de instruire și a capacității operaționale a structurilor românești de operații speciale, sincronizând planurile naționale cu cele ale NATO. Mai mult, el demonstrează capacitatea statelor aliate de a reacționa rapid și eficient în caz de criză de securitate, consolidând coeziunea și unitatea în cadrul Alianței și întărind parteneriatul strategic dintre România și Bulgaria.

Organizarea și funcționarea R-SOCC vor fi stabilite în detaliu într-un acord tehnic bilateral între România și Bulgaria. Fondurile necesare contribuției României la acest comandament vor proveni din bugetul Ministerului Apărării Naționale. Această inițiativ

Articolul precedentTragedie în Lumea Dansului Sportiv: Vicepreședintele Federației Valentin Illeș, Victima unui Accident Teribil
Articolul următorȘcoala “Loga” din Timișoara, în Oglinda Performanței: Directorul Anului 2023

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.