Acasă Social Timișorenii sunt în top la înscrierea în programul de casare a mașinilor...

Timișorenii sunt în top la înscrierea în programul de casare a mașinilor uzate.

79
0

Informații referitoare la Programul Rabla privind casarea autovehiculelor uzate 

 

ÎNSCRIERI PROGRAMUL RABLA LOCAL

Începând de luni, 31 iulie, de la ora 10,00, timișorenii se pot înscrie în Programul Rabla local privind casarea autovehiculelor uzate, conform anunțului dat de Administrația Fondului pentru Mediu vineri după-amiază .

Solicitanţii, persoane fizice cu domiciliul în Timișoara, se vor înscrie pe site-ul AFM, la următorul link: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicației informatice puse la dispoziție de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei localități (unități administrativ-teritoriale – UAT).

Conturile de utilizator ale persoanelor fizice trebuie create anterior înscrierii în aplicația AFM. Dacă există un cont deja creat, acesta este valabil doar dacă a fost utilizat în cadrul unui program destinat persoanelor fizice (de ex. Programul „Casa Verde Fotovoltaice 2023”). Dacă adresa de e-mail utilizată pentru crearea contului a fost folosită pentru depunerea unui dosar în calitate de persoană juridică, aceasta nu poate fi folosită.
În cadrul unui cont pot fi făcute înscrieri pentru un singur CNP, iar o persoană fizică se poate înscrie o singură dată în aplicație.

 

ETAPELE PROGRAMULUI RABLA PENTRU MUNICIPIUL TIMIȘOARA

Primăria Municipiului Timișoara a depus cererea de înscriere în programul Rabla local și a fost validată de Administrația Fondului de Mediu. După semnarea contractului, vom anunța public data de la care se deschide etapa de înscriere în program pentru persoanele fizice.

 

Etapele următoare ale programului sunt:

 

 • DUPĂ ce AFM publică pe pagina de internet anunţul de deschidere a înscrierilor, solicitanţii persoane fizice, cu domiciliul în Timișoara, se vor înscrie pe site-ul AFM la afm.rohttps://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php Programul rabla.
 • După terminarea perioadei de înscriere, Primăria Timișoara va primi de la AFM lista cu persoanele fizice care s-au înscris în program.
 • Primăria Municipiului Timisoara, prin Direcția Fiscală, va transmite notificări tuturor persoanelor înscrise în program, pe baza listei puse la dispoziție de către AFM. Prin această notificare, vă vom informa că ați fost validați. Veți primi, de asemenea, informații referitoare la documentele pe care trebuie să le depuneți, pentru verificarea îndeplinirii condițiilor de eligibilitate.
 • Veți depune aceste documente (cerere și documente justificative) online pe dfmt.ro – secțiunea depunere declarații online, opțiunea Rabla Local PAS 1.
 • Singura opțiune de depunere a documentelor este cea online, în aplicatia informatică a Direcției Fiscale a Muncipiului Timișoara, de aceea, veți avea nevoie de user si parolă pentru logare.
 • Dacă nu aveți încă user și parolă pentru aplicația informatică a DFMT, vă recomandăm să le solicitați încă înainte de a începe perioada de depunere. Astfel nu veți fi nevoiți să așteptați inutil când începe sesiunea de depuneri. Puteți obține user și parolă foarte simplu, prin depunerea unei cereri. Descărcați formularul de pe dfmt.ro, Sectiunea Servicii online, Subsectiunea – Obtinere ID – persoane fizice. Puteți transmite cererea însoțită de o copie CI pe e-mail, la adresele office@dfmt.ro sau birouauto@dfmt.ro sau puteți să o depuneți fizic la Biroul Consiliere Cetățeni și Registratură, la sediul DFMT de pe str. A Demetriade nr. 1 (în Parcul Iulius Mall).
 • Pentru a fi declarați eligibili în program, trebuie să îndepliniți următoarele condiții:
 1. a) să aveți domiciliul pe raza teritorială a Muncipiului Timișoara;
 2. b) să deţineți în proprietate un autovehicul uzat înmatriculat pe numele dvs. de cel puţin 5 ani şi să figurați în evidenţele fiscale ale UAT Timișoara, cu excepţia celor care au devenit proprietari ca urmare a partajului judiciar sau a dezbaterii procedurii succesorale;
 3. c) să nu fiți înregistrați cu obligaţii restante de plată a taxelor, impozitelor, amenzilor şi contribuţiilor către bugetul de stat şi bugetul local, conform prevederilor legale în vigoare;
 4. d) să nu fi obţinut şi să nu fiți pe cale de a obţine finanţare prin proiecte ori programe finanţate din alte fonduri publice, fonduri comunitare, inclusiv prin Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2020-2024 sau prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2020-2024, pentru acelaşi autovehicul uzat cu care participați în Program;
 5. e) să nu fi fost condamnați pentru infracţiuni împotriva mediului, prin hotărâre judecătorească definitivă;
 6. f) să vă angajați să predați spre casare şi să radiați din circulaţie şi din evidenţele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicitați stimulentul pentru casare;
 7. g) să vă angajați că nu veți achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 şi/sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare.
 • Autovehiculul pe care doriți să îl înscrieți în program trebuie să îndeplinească următoarele condiții, pentru a fi considerat eligibil:
 1. a) să fie înregistrat în evidenţele fiscale ale Municipiului Timișoara;
 2. b) să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricaţiei, la data solicitării acordării stimulentului pentru casare; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricaţiei, se consideră an de fabricaţie anul înmatriculării;
 3. c) să aibă norma de poluare Euro 3 şi/sau inferioară;
 4. d) să conţină componentele esenţiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, şasiu, precum şi echipamente electronice de gestionare a funcţiilor autovehiculului şi dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricaţie.
 • Dacă îndepliniți condițiile de eligibilitate, veți încheia contractul de finanțare cu MUNICIPIUL TIMIȘOARA. Numai după ce încheiem contractului de finanțare veți putea trece la etapa următoare.

 

 • Pasul următor îl reprezintă scoaterea mijlocului de transport uzat din evidența fiscală a DFMT. Pentru aceasta, veți depune online, pe dfmt.ro, în secțiunea depunere declarații on-line opțiunea Rabla Local PAS 2, următoarele documente,:
 • Certificatul de distrugere emis de o firmă autorizată din punct de vedere al protecției mediului,
 • Certificatul de radiere emis de Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări.

 

 • După scoaterea definitivă din evidența fiscală a autovehiculului și după ce vom primi confirmarea acestei informații de la Direcția Fiscală, vom efectua plata stimulentului de casare către dvs..

 

INFORMAȚII IMPORTANTE:

 • Autovehiculele casate și predate la unități de specialitate autorizate din punct de vedere al mediului, înainte de data semnării contractului de finanțare, NU POT INTRA ÎN ACEST PROGRAM.
 • Dacă nu ați scos din evidența fiscală autovehiculul casat, NU VEȚI PUTEA PRIMI STIMULENTUL DE CASARE.
 • Semnarea contractului dintre MUNICIPIUL TIMIȘOARA și BENEFICIARUL Programului Rabla local NU NE OBLIGĂ LA PLATA STIMULENTULUI DE CASARE, DACĂ NU EXISTĂ DOCUMENTUL DE SCOATERE DIN EVIDENȚA FISCALĂ A AUTOVEHICULULUI.

 

 • Primăria Timișoara, prin reprezentanții săi, va asigura monitorizarea proiectului.
 • Dacă sunteți beneficiari ai programului nu aveți dreptul să achiziționați un autovehicul cu normă de poluare EUR 5 și /sau inferioară, pe o perioadă de 3 ani de la data la care v-au fost virați banii.
 • Vom comunica public anunțurile cu privire la cu privire la derularea fiecărei etape.
 • Actele normative în baza cărora se derulează programul:
 • Ordinul 864 din 30 martie 2023, pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru modificarea anexei la Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 2.261/2022 pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate, emitent MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR, Publicat în  MONITORUL OFICIAL nr. 279 din 4 aprilie 2023.
Articolul precedentMotociclist rănit pe ruta Săcălaz – Timișoara!
Articolul următorAproape tot Complexul Studențesc nota 4 la pregătirea mâncării. Inspectorii CRPC au făcut ravagii!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.