Acasă Evenimente Papa Francisc l-a criticat public pe Viktor Orban, chiar la Budapesta

Papa Francisc l-a criticat public pe Viktor Orban, chiar la Budapesta

191
0

 

Papa Francisc, un neobosit apărător al “deschiderii către ceilalţi”, a pledat sâmbătă în favoarea “eradicării relelor indiferenţei” la o întâlnire cu refugiaţi, în a doua zi a vizitei sale în Ungaria, relatează AFP.

Iezuitul argentinian, în vârstă de 86 de ani, cu o sănătate fragilă, a dat tonul încă de la sosirea sa, vineri, la Budapesta.

El a avertizat împotrriva “rigidităţii”, “închiderilor” şi tendinţei “replierii”, într-un discurs pe care l-a susţinut în faţa premierul naţionalist Viktor Orban, pe care l-a arătat cu degetul din cauza politicii acestuia împotriva migranţilor.

Sâmbătă, aproximativ 600 de refugiaţi – majoritatea originari din Ucraina – şi persoane sărace s-au adunat la Biserica neogotică Sfânta Elizabeta, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea în centrul capitalei ungare.

Aproximativ 1.000 de credincioşi au asistat la eveniment, în curtea bisericii.

După ce a ascultat diverse mărturii, între care şi a lui Oleg Iakovlev, un ucrainean cu cinci copii, care a povestit că a fugit din ţara sa aflată în război, Papa le-a mulţumit ungarilor şi asociaţiilor religioase că au primit cu “generozitate” şi “entuziasm atât de mulţi refugiaţi ucraineni”, fără să-i evoce pe cei din alte ţări.

Spre deosebire de discursul său obişnuit, Guvernul Orban îşi laudă ospitalitatea oferită celor veniţi din Ucraina vecină – o temă centrală a acestei a doua vizite a Papei în mai puţin de doi ani în această fostă ţară comunistă din Europa de Est.

Departe de primirea binevoitoare şi fără distincţie promovată de Francisc, Viktor Orban îşi agită apărarea “civilizaţiei creştine” pentru a-i respinge pe migranţi.

Sub egida sa, Ungaria a ridicat garduri la frontieră, a încarcerat refugiaţi în “zone de tranzit” închise şi restrânge depunerea cererilor de azil la ambasade din străinătate – o politică din cauza căreia a fost condamnată în mai multe rânduri de către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE).

În 2022, doar 18 persoane au obţinut statutul de refugiaţi în Ungaria, un număr derizoriu, care nu are echivalent în UE.

Suveranul Pontif s-a întâlnit anterior, sâmbătă dimineaţa, cu copii şi tineri cu dizabilităţi, care au cântat în faţa sa.

Înainte de prânz, el a vizitat comunitatea greco-catolică, Biserica Orientală de rit bizantin, care recunoaşte autoritatea Romei.

El urma să susţină alt discurs la ora 14.30 GMT (17.30, ora României), pe un stadion pe care sunt aşteptaţi 11.000 de tineri.

În pofida unor dureri de genunchi persistente care-l obligă să se deplaseze în scaunul cu rotile, Papa zâmbeşte şi pare în formă în această a 41-a vizită în străinătate, la o lună după ce a fost spitalizat timp de trei zile.

Articolul precedentPoliția a împărțit amenzi cetățenilor care au venit la Parcul Primăverii din Timișoara!
Articolul următorS-au răsturnat cu barca la Periam! Un copil de patru ani a murit. Doi adulți și doi copii sunt în continuare dispăruți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.