Acasă Evenimente Se schimbă regulile, privind valabilitatea permiselor de conducere, pentru pensionari

Se schimbă regulile, privind valabilitatea permiselor de conducere, pentru pensionari

331
0

 

UE vrea să schimbe valabilitatea permiselor de conducere: Pensionarii peste 70 de ani vor putea conduce doar în anumite condiții

UE vrea să înăsprească regulile de conducere. Conform planurilor de la Bruxelles, persoanele în vârstă de peste 70 de ani vor trebui să dovedească în mod regulat că sunt încă apte să conducă, notează ziarul german Frankfurter Rundschau.

Uniunea Europeană are o viziune: până în 2050 nu ar trebui să mai existe decese pe șosele în UE, iar până în 2030 numărul acestora ar trebui să se reducă la jumătate. Un obiectiv extrem de ambițios, mai ales când se cunosc cifrele actuale. În 2022, 20.600 de persoane și-au pierdut viața pe șosele.

Este o creștere față de cei doi ani pandemici din 2020 și 2021, când au murit sub 20.000 de persoane. Pentru a atinge marele obiectiv, UE plănuiește o reformă majoră a permiselor de conducere, care, printre altele, ar trebui să îmbunătățească siguranța rutieră. Una dintre cerințe: în viitor, permisul de conducere al șoferilor de peste 70 de ani ar trebui să fie verificat la fiecare cinci ani.

În Germania, în prezent, aptitudinea la volan a persoanelor în vârstă nu este verificată în mod regulat. Oricine a promovat examenul pentru obținerea permisului de conducere primește, de obicei, un permis de conducere pe viață. Dar, bineînțeles, există situații în care autoritățile pot decide că o persoană nu mai trebuie să conducă. De exemplu, autoritatea care eliberează permisul de conducere poate ordona o călătorie cu un expert care va verifica aptitudinea de a conduce – și apoi, dacă este necesar, poate retrage permisul de conducere.

În plus, seniorii pot decide în mod voluntar să predea documentul sau să organizeze o călătorie cu un expert. Este de înțeles că acest pas este dificil pentru mulți: să recunoști că s-ar putea să nu mai fii capabil să faci ceva ce ai putut face în cea mai mare parte a vieții tale este greu. Conducerea unei mașini înseamnă independență și libertate de mișcare.

Cu toate acestea, în această țară se aud tot mai multe voci care cer ca persoanele în vârstă să își verifice periodic aptitudinea de a conduce. În unele țări din UE, șoferii cu vârsta de peste 70 de ani sunt testați periodic pentru a se verifica dacă mai pot conduce cu adevărat. În prezent, UE dorește să introducă acest lucru pentru toate statele membre.

Reforma UE privind permisele de conducere: valabilitatea permiselor de conducere va fi modificată
Potrivit proiectului de lege al Comisiei Europene, reforma vizează modificarea duratei de valabilitate a permiselor de conducere. Astfel, acestea ar urma să fie valabile 15 ani în întreaga UE, în loc de zece ani, cât erau până acum. În plus, permisele de conducere ar urma să devină digitale, astfel încât reînnoirea să poată fi procesată și online. Cu toate acestea, valabilitatea de 15 ani nu ar trebui să se mai aplice tuturor persoanelor de peste 70 de ani: persoanele în vârstă vor primi atunci permise de conducere valabile doar cinci ani. Iar acest lucru ar trebui să facă posibilă verificarea periodică a aptitudinii seniorilor de a conduce.

Măsura în care se verifică acest lucru ar trebui să fie în continuare o decizie a statelor membre. Acest lucru înseamnă că statele membre pot, de asemenea, să lase ca, atunci când șoferul își reînnoiește permisul de conducere, să se asigure că este în continuare capabil să conducă. Cu toate acestea, conform proiectului, în cazul în care, “în timpul îndeplinirii formalităților”, devine clar că solicitantul nu mai îndeplinește standardele medicale, se poate ordona o examinare medicală. Dacă autoritatea care eliberează permisul de conducere dorește acest lucru, atunci un expert trebuie să îl verifice pe șofer.

Cerințele medicale minime pe care o persoană trebuie să le îndeplinească pentru a obține un permis de conducere sau pentru a i se reînnoi permisul sunt foarte extinse. Iată un rezumat al acestor cerințe:
– Șoferii trebuie să aibă o prescripție de cel puțin 0,5 la ochelari sau lentile de contact;
– În cazul în care este diagnosticată o boală a ochilor, șoferul trebuie să își verifice periodic vederea de către un medic;
– Permisul de conducere nu ar trebui să fie eliberat pentru bolile sistemului musculo-scheletic care fac dificilă utilizarea unui vehicul;
– În cazul bolilor cardiovasculare, un medic trebuie să certifice că sunteți apt pentru a conduce vehicule;
– Șoferii care suferă de diabet trebuie să își verifice aptitudinea de a conduce la fiecare zece ani;
– Orice persoană care suferă în mod regulat de hipoglicemie severă nu ar mai trebui să aibă permis de conducere.
– Șoferii care suferă de afecțiuni neurologice au nevoie de un certificat de aptitudine la volan eliberat de un medic (se aplică în special persoanelor cu apnee)
– Șoferii care suferă de epilepsie pot avea sau păstra permisul de conducere numai dacă nu au avut nicio criză timp de un an; epilepticii au nevoie de controale medicale regulate, cu excepția cazului în care nu au avut nicio criză timp de cinci ani.
– Permisele de conducere nu se eliberează persoanelor care au dizabilități cognitive sau intelectuale grave. Aceasta include schimbările legate de vârstă.
– Permisele de conducere nu se eliberează persoanelor care abuzează în mod regulat de alcool sau droguri.

În multe dintre aceste cazuri, aptitudinea de a conduce este deja verificată de către medicii din Germania. Acesta este și cazul demenței sau al bolii Alzheimer.

Articolul precedentAcțiune a polițiștilor în orașul Făget!
Articolul următorAșa vor arată noile mașini de poliție! Vă place?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.