Acasă Evenimente Austriecii o duc bine în Romania!

Austriecii o duc bine în Romania!

159
0

Raportul BVB scoate la iveală profitul net înregistrat de Raiffeisen Bank în 2022

Raiffeisen Bank a înregistrat în 2022 venituri de 3,2 miliarde lei, în creştere cu 22%, şi un profit net de 1,2 miliarde lei, cu 56% mai mare faţă de cel din 2021, potrivit raportului financiar publicat la BVB.

Activele totale ale băncii au trecut de pragul de 60 de miliarde lei, crescând cu 5%, iar soldul de credite nete a ajuns la 39,5 miliarde de lei, cu 22% mai mult faţă de finalul anului 2021.

Pentru clienţii corporaţii, soldul de credite s-a consolidat cu 44%, an la an, în contextul economic dominat de inflaţie ridicată care a generat un necesar mai mare de capital circulant pentru companiile din România.

Soldul de credite IMM a crescut cu 17%, o contribuţie notabilă fiind adusă şi de schemele de garantare guvernamentale, în special programul IMM Invest.

În 2022, Raiffeisen Bank a acordat în cadrul programelor IMM Invest 2.333 de credite pentru peste 2.000 clienţi, cu valoare aprobată de 592 milioane de euro.

Stocul de credite aferent persoanelor fizice a avansat cu 7%, iar peste 60% dintre clienţi au dobândă fixă pentru o perioadă determinată de timp.

Depozitele totalizau aproape 50 de miliarde de lei în 2022, nivel similar cu cel din 2021.

Cheltuielile operaţionale s-au majorat cu 14%, la aproximativ 1,5 miliarde de lei. Costul cu provizioanele a depăşit nivelul aferent anului 2021 cu 31%, ca urmare a unei abordări prudente a băncii.

“Rezultatele foarte bune înregistrate de Raiffeisen Bank în 2022 ne dovedesc că suntem pregătiţi să ne continuăm dezvoltarea, indiferent care va fi contextul economic pe care îl vom parcurge în anii următori. Cred cu tărie că dacă angajaţii băncii se simt bine şi sunt multumiţi, noi ca organizaţie putem oferi clienţilor cea mai bună expertiză financiară şi soluţii digitale de top. De aceea am integrat filozofia , în activitatea noastră de zi cu zi, cu rezultate vizibile în indicatorii măsuraţi: satisfacţia angajaţilor a crescut de la 76% în 2021 la 80% în 2022, iar NPS (Net Promoter Score) a înregistrat o creştere semnificativă, de la 71% la 80%. Anul 2022 s-a încheiat cu rezultate financiare bune, cu o rată de adecvare a capitalului mult peste minimum impus de BNR şi cu o poziţie de lichiditate solidă.” a spus Zdenek Romanek, preşedinte CEO Raiffeisen Bank.

Raiffeisen Bank avea peste 4900 de angajaţi la sfârşitul anului 2022, cu 300 mai mulţi decât în anul precedent. Creşterea provine în special din aria IT sau din zone legate direct de nevoile clienţilor – Call-Center, Centrul Operaţional Braşov etc. Potrivit băncii, bugetele de creşteri salariale s-au dublat anul trecut.

Aproximativ 1,25 milioane de clienţi persoane fizice utilizează lunar aplicaţiile de mobile/internet banking ale Raiffeisen.

Numărul tranzacţiilor online efectuate de persoane fizice, prin intermediul cardurilor de debit Raiffeisen Bank, a crescut cu 36%, faţă de anul 2021, iar numărul plăţilor cu telefonul sau ceasul a crescut cu 87%.

Raiffeisen Bank are un portofoliu de peste 570.000 de carduri.

Creditele neperformante s-au menţinut la niveluri scăzute (1,75 %), iar poziţia de lichiditate (indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate, LCR) s-a situat la un nivel confortabil (174%) peste cerinţele minime regulatorii (100%).

În plus, prin cele patru emisiuni de obligaţiuni eligibile MREL, plasate în 2022, în valoare de 1,7 miliarde de lei, banca şi-a consolidat suplimentar rata fondurilor proprii şi a pasivelor eligibile la peste 32%, peste cerinţele regulatorii aplicabile la 1 ianuarie 2023 (27.48%).

Articolul precedentGrindeanu: Trei nave ale AFDJ Galaţi aşteaptă acceptul pentru a face măsurători pe Canalul Bâstroe
Articolul următorAmbasadorul SUA în vizită la Timișoara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.