Parchetul European a trimis în judecată dosarul privind fraudarea fondurilor europene și naționale în care au fost făcute percheziții la sfârșitul lunii iunie 2022. Procurorii EPPO au trimis în judecată 22 de persoane, printre care un DJ și o angajată a Primăriei Timișoara.
Ancheta Parchetului European în dosarul privind fraudarea fondurilor europene și a Programului Start Up Nation a fost finalizată. Parchetul European a trimis în judecată 22 de persoane acuzate că, începând cu anul 2017, au înființat peste 150 de firme pe care “le-au folosit pentru a obţine în mod fraudulos finanţare europeană şi naţională”.
“Aceste companii au solicitat finanţare publică pentru achiziţionarea de echipamente sau bunuri pentru operaţiunile de zi cu zi, pe baza unor documente inexacte, incomplete sau false, sau au folosit facturi fictive pentru achiziţionarea de mijloace fixe, echipamente sau bunuri. În majoritatea cazurilor, echipamentele sau bunurile enumerate ca achiziţionate în cadrul proiectelor nu au fost efectiv achiziţionate, aceleaşi echipamente sau bunuri fiind folosite în mai multe proiecte”, a arătat Parchetul European la data descinderilor.
Potrivit datelor disponibile pe portalul instanțelor de judecată, Parchetul European a trimis în judecată 22 de persoane, printre care DJ-ul Victor Stan, Emilia Sezkely (angajată a Primăriei Timişoara), Mircea Mereu (angajat al Oficiului pentru IMM-uri Timiș).
Dintre cele 22 de persoane trimise în judecată, trei (Roxana Bohoni, Gabriela Ioana Lingurar și Daniel Lingurar) au fost trimise în judecată în arest la domiciliu, iar nouă persoane (Giorgiela Camelia Drăghia, Mircea Mereu, Florin Nedelcu, Ana Corina Pop, Adriana Maria Istrate, Dorin Predescu, Adina Sorina Dumitriu, Emilia Szekely și Victor Stan), au fost trimise în judecată sub control judiciar.
Față de toate aceste persoane, Tribunalul București, unde dosarul a fost trimis în judecată, au fost menținute măsurile preventive.
DJ-ul Victor Stan şi Emilia Sezkely (angajată a Primăriei Timişoara), doi dintre membrii grupării anchetate de Parchetul European pentru fraudarea fondurilor europene şi naţionale, au fost cercetaţi şi într-o anchetă a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, unde au recunoscut că au fraudat programul Start UP Nation folosind o firmă cumpărată pe numele unei femei de etnie romă fără studii.
Ancheta Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara a fost preluată de Parchetul European, dosarul fiind conexat cu cel instrumentat de procurorii EPPO.
sursa: Europa PRESS RO